Ιστορία - Έργο
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥ
2η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ   «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ»
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : κα ΕΛ ΚΕΡΜΑΝΙΔΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΤΗΛ 2251351530, 2251351231  

ΓΡΑΦΕΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ
ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ
ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΚΛΙΝΙΚΟΙ  ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ
τηλ γραφείου 2251351508   email birdy5@otenet.gr                                              
                                                                                                                                                                    
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ
Στο Γ. Ν. Μυτιλήνης «Βοστάνειο» υπηρετούν   σε μόνιμη,  οργανική θέση 2 ψυχολόγοι από την 1η Απριλίου του 1997 και τότε δημιουργήθηκε το γραφείο ψυχολόγων. 
Το γραφείο  υπάγεται στη Διεύθυνση Ψυχιατρικού Τομέα  
Για κάθε  επίσκεψη  το άτομο κλείνει  ραντεβού τηλεφωνικά στο απευθείας αριθμό: 22513 -  51508  ή με την  φυσική παρουσία του στο Γραφείο Ψυχολόγων, δίνοντας κάποια προσωπικά του  στοιχεία και το αίτημα προσέλευσης. (Το ραντεβού όταν αφορά ενήλικα άνω των 18 χρονών,  δεν κλείνεται μέσω της γραμματείας του νοσοκομείου, ή μέσου αντιπροσώπου , για να μπορεί ο ψυχολόγος να κρίνει το επείγον της κατάστασης)
Το γραφείο Ψυχολόγων συμβάλει στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας με έργο  :
Α) Πρόληψη
· Επισκέψεις  σε σχολεία ,  για ενημέρωση γονιών και παιδιών, πάνω σε θέματα, που τους αφορούσαν: ( AIDS, επαγγελματικός προσανατολισμός, μαθησιακές δυσκολίες, επιθετικότητα, επικοινωνία, ψυχολογία εφήβων, σχολική αποτυχία, save internet κλπ )
· Οργάνωση προγράμματος ευαισθητοποίησης του πληθυσμού στο σε θέματα υγείας πχ παχυσαρκίας, αντισύλληψη, ψυχοπροφυλακτική, ψυχολογία της γυναίκας, κλπ .
· Οργάνωση ομάδων αποφόρτισης (burn out) προσωπικού του Νοσοκομείου  μετά από σχετικό  αίτημα ( ομάδα Επειγόντων, Εξωτερικών Ιατρείων Νοσηλευτές, Ψυχιατρικού Τμήματος κλπ)  
Β)Κλινικό Έργο  
1. Λήψη ψυχοκοινωνικού ιστορικού ενηλίκου ή παιδιών,  κλινική εκτίμηση.
2. Υποβολή των ατόμων  σε ψυχοδιαγνωστικές διαδικασίες (tests)  :
α) Τεστ Νοημοσύνης (WAIS ενηλίκων , WISKR παιδιών εφήβων)  Καθορισμός δείκτης νοημοσύνης για επίδομα από ασφαλιστικό φορέα, για διαγνωστικούς λόγους μετά από αίτημα ψυχιάτρου ή νευρολόγου.
β)Τεστ Προσωπικότητας ( MMPI, IPDE, ΤΑΤ ) Έκδοση πιστοποιητικού Ψυχικής υγείας για διορισμό ή κατοχή όπλου κλπ., για διαγνωστικούς λόγους μετά από αίτημα ψυχιάτρου ή νευρολόγου.
3. Παροχή Ψυχολογικών Υπηρεσιών (Συμβουλευτική, Υποστήριξη, Ψυχοθεραπεία) σε θέματα:
Αυτοεκτίμησης, εικόνα εαυτού, εσωτερικές συγκρούσεις, Προβλήματα επικοινωνίας διαπαιδαγώγησης παιδιών και εφήβων,  συζυγικών προβλημάτων, διαζύγιο προβλημάτων υγείας,  χρόνιες παθήσεις, τροχαία ατυχήματα, Πένθος απώλεια αγαπημένων προσώπων, οικονομικά, εργασιακά, επαγγελματικά προβλήματα, Προβλημάτων εξαρτήσεων από ουσίες, αλκοόλ.  Σε ατομικό επίπεδο.  επίπεδο οικογένειας και ζεύγους (συστημική κατεύθυνση) ή ομάδας .
4.Παροχή Ψυχολογικών υπηρεσιών στους αρρώστους που νοσηλεύονται στην Ψυχιατρική κλινική ανάλογα με τις παραπομπές των θεραπόντων Ψυχιάτρων.  

5.Παροχή Ψυχολογικών υπηρεσιών στους αρρώστους όλων των τμημάτων του Νοσοκομείου ( διασυνδετική)  ανάλογα με τις παραπομπές των θεραπόντων ιατρών. 
6.Επισκέψεις στα Κ. Υγείας του νησιού για παροχή υπηρεσιών μετά από αίτημα.
7.Αναγνωρισμένο κέντρο από το ΚΕΕΛΠΝΟ για πρόληψης και αντιμετώπιση του AIDS και των Σεξουαλικών Μεταδιδόμενων ασθενειών.
8. Αναγνωρισμένο κέντρο από την Μονάδα  Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το  φαινόμενο του «εθισμού» των εφήβων στο διαδίκτυο καθώς και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι από την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου
9. Στο γραφείο Ψυχολόγων διεκπεραιώνονται υποθέσεις  ενδοοικογενειακής Διαμεσολάβησης  σύμφωνα με το νόμο 3500/2006 που παραπέμπονται από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές
10.Οι ψυχολόγοι του Νοσοκομείου ορίζονται πραγματογνώμονες  σε υποθέσεις κακοποιήσεις, παραμέλησης παιδιών, εφήβων.
Γ) Εκτέλεση κλινικού έργου κατά τη διάρκεια της εφημερίας του ψυχολόγου
Κατά τη διάρκεια της εφημερίας, ο ψυχολόγος, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν, εκτελεί κανονικά  το κλινικό του έργο. ( Ψυχοδιαγνωστικό , Παροχή Ψυχολογικών Υπηρεσιών σε απογευματινά καθορισμένα ραντεβού , Αντιμετώπιση έκτακτου περιστατικού - πένθος, απόπειρα αυτοκαταστροφής, κρίση πανικού - Σταθερή ψυχολογική παρέμβαση στην Ψυχιατρική κλινική, Συνεδρίες οικογενειακής  παρέμβασης)
Δ) Εκπαιδευτικό έργο
1. Διδασκαλία του μαθήματος της ψυχολογίας στην Μέση Τεχνική Επαγγελματική Νοσηλευτική  Σχολή  του Γ.Ν.Ν.Μ. ‘’ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ’’
2. Εισήγηση μαθημάτων ψυχολογίας στα πλαίσια του προγράμματος συνεχιζόμενη εκπαίδευση νοσηλευτών του Γεν. Νοσοκομείου Μυτιλήνης
1. Εισήγηση μαθημάτων ψυχολογίας  στα πλαίσια της  συνεχιζόμενης εσωτερικής  εκπαίδευσης επαγγελματιών ψυχικής υγειάς & νοσηλευτών του Ψυχιατρικού Τομέα του Γ. Ν. Μυτιλήνης.
2. Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, εκπαιδευτικούς, δημοσίους υπαλλήλους σε θέματα ψυχολογίας εντός και εκτός νοσοκομείου με διοργάνωση ημερίδων διαλέξεων σεμιναρίων  .
3. Εποπτεία πρακτική άσκηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών Ανθρωπιστικών επιστημών (Ψυχολογίας , Κοινωνιολογίας Κοινωνικής Εργασίας κλπ)
4. Εποπτεία πρακτικής άσκησης φοιτητών Ψυχολογίας μετά το πέρας των σπουδών τους των Ελληνικών   Πανεπιστημίων Σχολών Ψυχολογίας    και Λοιπών Πανεπιστημίων Ψυχολογίας με  κρατική αναγνώριση.
Ε)  Συνεργασία με το ΣΤΑΘΜΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Παράρτημα Μυτιλήνης
Από τον Οκτώβρη του 2007 το γραφείου Ψυχολόγων έχει ξεκινήσει συνεργασία με το  Συμβουλευτικό Σταθμό του Πανεπιστημίου παρέχοντας υπηρεσίες στο Τομέα Ψυχολογική Υποστήριξης και Συμβουλευτικής .
Ε)  Κοινωνικό έργο
Συνεργασία με Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις, όπως η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ,  η «Ηλιαχτίδα» για ΑΜΕΑ,   ο Σύλλογος Εθελοντριών Γυναικών Λέσβου , η φιλανθρωπική Οργάνωση «το Χωριό όλοι μαζί»
Το γραφείο Ψυχολόγων διατηρεί ιστοσελίδα http://grafeiopsyvostan.blogspot.gr/p/x.html ,  όπου γίνονται αναρτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες του αλλά και άρθρων για την καλύτερη ενημέρωση του πληθυσμού.
Συμμετοχή σε πανελλήνια και παγκόσμια συνέδρια με παρουσιάσεις, έρευνές, συγγραφή άρθρων σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά. 

Σας ευχαριστούμε για την πολύχρονη υποστήριξή σας